вторник, 29 март 2011 г.

Еееех, атомееей, де си атомееей?

    Много се изприказва за атомната в Белене. Като цяло лагерите са два - "За" и "Против". Па взех и реших и аз да драсна едно мнение.
    По принцип съм за атомните централи. Да опасни са, но при правилна експлоатация, вредите нанесени от тях са почти никакви, в сравнение с една конвенционална ТЕЦ(няма замърсяване на околната среда). Истината е, че както и да го погледнеш, имат много предимства пред всеки един от сега използваните методи за добив на електроенергия. Евтина и чиста енергия (докато се експлоатират правилно).
    Все пак, колкото и да е хубаво едно нещо, то винаги трябва да се гледа и в контекста на условията при които ще бъде ползвано. Пример: имаш пари за Ферари, но не можеш след това да си позволиш поддръжката му или няма пътища, по които да го караш. И двата случая, закупуването на въпросното Ферари е чиста глупост, освен ако не си султана на Бруней (ма он е друга бира).
    Да се върнем към прословутата АЕЦ-Белене. Какво имаме (по-скоро, какво нямаме):
  1.  Липса на съпътстваща инфраструктура - хранилища, връзки с енергийните кръгове в страната (за тези с чужбина, да не говорим), пътища и т.н.
  2. Липса на яснота, как тази централа се вписва в стратегията за развитие на енергетиката в страната (упс, ние и стратегия нямаме).
  3. Липса на екип, който да ръководи строежа на централата - очевадно е че, ако не можеш да управляваш строежа на пътна отсечка, нямаш никаква работа в строежа на атомни централи.
  4. За сметка на първите три точки, експлоатацията на централата е изцяло зависима от Русия.
  5. Строежа на централата, също зависи от Русия - явно никой друг не иска да вкарва пари в това чудо.
    От друга страна, експлоатацията на ТЕЦ-овете не зависи от никой - суровината си е наша. Да, мръсни са, но сме независими. Технологично също сме независими - технологиите компенсиращи  нискокалорийните ни въглища са български. Ако толкова сме загрижени за замърсяването, правителството пак може да реши да подари на частни компании едни пари, та най-накрая да монтират сероочистващите инсталации, но общата сума ще е няколко десетки милиона (по мои сметки, по-малко от рушветите по сделката с Белене).
    Тук, някои хора ще изтъкнат по-евтиния ток от "Козлодуй" - само дето не е много ясно, защо тока от "Козлодуй" е по-евтин. Видя се какво стана с бензина, заради зависимостта ни от Русия. Просто от тях вземаме ядреното гориво (с неясно какво качество - визирам протестите на физика Георги Котев) и пак при тях погребваме отработеното. Мен тази зависимост ме притеснява, не знам за вас.
    Така че, в настоящата ситуация, Белене не ни е нужна. Парите могат да отидат за къде по-добри цели, като реално подобряване на енергийната ефективност и в къщи и в предприятията, ако щете финансиране на разработки в тези области, наши разработки, които не само да ни спестят пари, а и да ни донесат отвън. И пак ще останат и за здравеопазване и за пенсии и за много неща. И всичко това без да зависим от някого. Без да се заробваме и да се надяваме, че няма да ни прецака, когато му скимне, че не слушаме.
    Не ме е страх от атомната енергия, страх ме е когато картофаджии се готвят да строят АЕЦ.
    Мисълта ми е, че тази сделка не само смърди, но е и опасна за България като цяло и в икономически и в чисто физически смисъл. Против съм хора, които и бакалия не могат да управляват без помощта на еди кой си, да ме набутват в този филм.
    Ай със здраве.

Няма коментари:

Публикуване на коментар