сряда, 10 ноември 2010 г.

Явно няма да е… Ех този 10 ноември!

    Мислех да пропусна таз "светла" дата - 10 ноември. Ама, няма да е. Всички са се сцепили на две, като презрели кюстендилски сливи - виждат нещата само в бяло и черно.  Едните са за "черното" минало, а другите за "бялото". За капак, главния тиквеник се изказа за Бай Тошо и хавата си еба капаците. Да, ама… 
    Комунизъм:
    Факт 1: Страната е била електрифицирана и са построени пътища
    Факт 2: Селското стопанство е окрупнено (ерго, оптимизирано)
    Факт 3: Създадени са някои големи индустриални мощности с добър пазар
    Факт 4: Появили сме се на сцената на науката
    Факт 5: Шибан репресивен комунистически режим - изцяло взема превес над добрите постижения и оставя вкус на лайна в устата
    "Демокрация":
    По факт 1: Няма промяна, всичко е оставено на доизживяване. Специалистите са прогонени, като цяло. Няма реална визия от страна на правителствата, какво аджеба трябва да правим (все пак имат визия, как да ограбват хората посредством двата отрасъла и се спазва стриктно)
    По факт 2: Разбито е изцяло - връщането на земята беше умишлено опорочено (и досега все още има много недовършени делби и т.н.) и се върнахме в 19 век (ееех тез селяни орящи с магаренцето - идилия).
    По факт 3: Първо бяха унищожени печелившите мощности и пазари. Оставиха тези, които всъщност трябваше да бъдат махнати първи или приватизирани и преустроени първи (пазара си е пазар - ако мога да изнасям продукция за Русия и да печеля, ще го направя…добре е обаче, да не е на цената на заробване на държавата с уговорки…).
    По факт 4: Всъщност политиката от комунизма продължава в частта, грамотните да се държат на дъното. Ако комунистите са разбирали, че някой трябва да им кара заводите (разните му там инженерчета и т.н.), но са ги държали умишлено на дъното на социалната стълбица (като заплащане и като отношение към тях), днешните не само продължиха с неплащането и унижението, но и унищожиха източниците на такива хора - съсипано образование (от днешна гледна точка, образованието преди 10.11.1989, не е било кой знае какво, но да направим сравнение - за тогава са разполагали с последните технологични играчки, а сега все още използваме същите играчки и съсипана структура).
    По факт 5: Шибан псевдо-капитализъм (псевдо-демокрация) :
  1. Да погледнем политиците - със свещ да търсиш, надали ще намериш някой несвързан с ДС или някоя друга привилегирована група от онуй време.
  2. Да погледнем едрия бизнес  - същото, като по-горната точка. В резултат, инициативните опитващи се да направят нещо, бяха наистина намразени от хората (станаха мръсни фирмаджии). В резултат, дори и тези които успяха да направят нещо въпреки държавата и другите проблеми, влезнаха в кюпа на мошениците. Бизнесът стана символ на подлост, аморалност и кражби.
  3. Нямаме лагери, ама си имаме мутри.
  4. В последно време доста се засили реториката от страна на правителството с цел, да се покаже колко било хубаво едно време с повече държава(права на държавата над отделния индивид и ограничаване на свободите на индивида). Това е единствената последователна линия на поведение във всички правителства до момента - нарушаване на конституционните права на гражданите и все по-засилено следене и ограничаване на отделния индивид (хехе и всичко се прави за благото на народа).
  5. Спирам. Май нещата не са много променени. Или напротив - като влезнеш в магазина, не те посрещат празни рафтове. Можеш да си разказваш вицове за силните на деня, колкото си искаш(все още). Мнението ти, няма да те вкара в "Белене" и т.н. Въпреки всички простотии, натворени в последните 20 години, живота е по-хубав. Само от нас зависи, да наритаме задниците на разните му "бивши" комуняги и да си направим живота още по-хубав.  Но има едно голямо"Ако" : ако не спрем да чакаме само от държавата и да се надяваме тя да ни оправи, няма да стане. Това им е най-големия коз - нежеланието на хората да поемат отговорност за себе си.

вторник, 2 ноември 2010 г.

Мозъчни давачи...



Да е кур, да го набийш, ми то акъл…
Много се навъдиха напоследък тия путки, чак и университет си заформиха. Вярно, малко постен, но за сметка на това усилено рекламиран от правителството - демек, мое са прости, но това не им пречи да са по-големи академици от тез дет' работят в разните му там Су-та, Ту-та и тем подобни.
Нещо мноу самолетчийско звучат, някак си руско. Та решили да затворят университетите с имена на руски самолети и да си отворят един с хубаво, благозвучно българско име - ПУТКА. Разбра се и че имало вече 70 кандидат-дефлоратори (малко прецакани, щот тя момата се оказа нечестна - некои хора са успели веке да станат почетни …..).

Интересното е, че много от преподавателите в тези самолетчийски университети (к'во яко звучи а, като минетчийски), като отидат да преподават на запад в по-уважавани учебни заведения, се справят много добре, че ги и търсят? Дали защото материала ни е кофти? Или защото образованието в таз държава е поставено в ролята на кварталната путка и всеки я ебе де завърне, па после си утюа при гаджето и се прай на моралист?...

Ето ви, два линка - единия е причина, а другия е в последствие намерен в нета...

http://www.fenomenibg.com/modules/news/article.php?storyid=75

http://marfieta.wordpress.com/2010/10/14/epup/